φιλοι

Αγαπημένες συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα!



Μπισκότα... 
Μια αφορμή για να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά...
Μια αφορμή για ένα όμορφο δώρο σε φίλους...
 Μια αφορμή να μοσχοβολήσει το σπίτι και να μας ξυπνήσει αναμνήσεις...

Παρακάτω θα δείτε τις αγαπημένες μου και δοκιμασμένες συνταγές από μπισκότα!


Τα μπισκότα - Στολίδια


Φτιάξτε τα για να στολίσετε πρωτότυπα το δέντρο σας! 

Συνταγή για περίπου 25 μπισκότα

Υλικά για τη ζύμη:

* 230 γρ. αλεύρι μαλακό
* 1/2 κ.γ. αλάτι
* 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
* 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα
* 1/2 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο)
* 50 γρ ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 
(Εγώ έχω χρησιμοποιήσει το Lurpak, μπορείτε να βάλετε 
όμως και άλλη μάρκα)
* 100 γρ καστανή ψιλή ζάχαρη
* 5 κοφτές κ.σ. μέλι ή 100 γρ Golden Syrup 
* 1 κ.σ. γάλα πλήρες
* φύλλο σιλικόνης για το ψήσιμο ή λαδόκολλα που θα λαδώσετε ελαφρά
* κουπατ σε διάφορα σχέδια της αρεσκείας σας

Υλικά για το στόλισμα:

* 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά ή 3 από μικρά αυγά
* 2 κ.σ. χυμό λεμόνι 
* 300 γρ άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
* κορνέ (κατά προτίμηση με λεπτή μύτη για να μην σας δυσκολέψει)
* ασημί μπαλίτσες ζαχαροπλαστικής (είναι βρώσιμες και μπορείτε να τις βρείτε σε καφεκοπτεία και σε ζαχαροπλαστεία)
* λεπτή κορδελίτσα στο χρώμα της αρεσκείας σας για να τα κρεμάσετε στο δέντρο

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 180 βαθμούς πάνω κάτω πλάκα, καλό είναι η θέση του ταψιού να είναι λίγο πιο κάτω από τη μέση.

Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.
Ζεσταίνετε το βούτυρο, μαζί με το μέλι και την καστανή ζάχαρη σε ένα μικρό κατσαρολάκι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και μετά αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για μερικά λεπτά.
Ανακατεύετε καλά το μείγμα με το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά, με το υγρό μείγμα και το γάλα.
Κάνετε τη ζύμη σας μια μπάλα, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 30 - 35 λεπτά.
Ύστερα ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος περίπου μισό εκατοστό και κόβετε με τα κουπάτ τα σχέδια σας. 
Με ένα καλαμάκι κάνετε μια τρυπούλα στο πάνω μέρος για να περαστεί η κορδέλα αργότερα αν θέλετε να τα κρεμάσετε στο δέντρο.
Τοποθετείτε τα μπισκότα σας μέσα στο ταψί αφού έχετε βάλει το φύλλο σιλικόνης ή την ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνετε για 10-15' να ψηθούν στους 160 βαθμούς 
μέχρι να ροδίσουν.
Μετά τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Για να φτιάξετε το γλάσο για το στόλισμα, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με τον χυμό λεμονιού και στη συνέχεια προσθέτετε την άχνη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι ομογενοποιηθεί το μείγμα σας καλά.
Βάζετε το γλάσο μέσα στο κορνέ, κάνετε τα σχέδια πάνω στα μπισκότα και στο τέλος 
βάζετε και τις ασημί μπαλίτσες ζαχαροπλαστικής.
Τα αφήνετε για λίγη ώρα μέχρι να "παγώσει" το γλάσο (αν θέλετε τα τοποθετείτε στο ψυγείο για 10')
και τέλος περνάτε από την τρύπα τις κορδέλες για να κρεμαστούν στο δέντρο σας.



Μπισκότα κανέλας με γλάσο πορτοκάλι


Υλικά για τη ζύμη:

* 2 1/3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
* 3 ξυλάκια κανέλας
* 1/2 κ.γ. αλάτι
* 2/3 κούπας βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
* 2 βανίλιες σε σκόνη
*  1/2 κούπα καστανή ψιλή ζάχαρη
*κουπατ σε σχέδια της αρεσκείας σας
* φύλλο σιλικόνης για το ψήσιμο ή λαδόκολλα που θα λαδώσετε ελαφρά

Υλικά για το γλάσο:

* 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη άχνη 
* 1 κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα πάνω κάτω.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε 1 1/2 κούπα νερό και τα 3 ξυλάκια κανέλας, μόλις βράσει 1-2 λεπτά αφαιρείτε τα ξυλάκια και το αφήνετε να κρυώσει.
Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι.
Ανακατεύετε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να "αφρατέψουν" και μετά προσθέτετε το 1/3 της κούπας με το ζουμί της κανέλας και το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ανοίγετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και κόβετε με κουπάτ.
Μεταφέρετε τα μπισκότα στο ταψί που έχετε ήδη βάλει 
Τοποθετείτε τα μπισκότα σας μέσα στο ταψί αφού έχετε βάλει το φύλλο σιλικόνης ή την ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνετε για 15' να ψηθούν στους 160 βαθμούς, μέχρι να δείτε να ροδίζουν οι άκρες ελαφρά.
Ύστερα τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.

Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την άχνη ζάχαρη με τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθέί ένα παχύρευστο και γυαλιστερό γλάσο.

Με ένα κουτάλι απλώνετε πάνω από τα μπισκότα το γλάσο και το αφήνετε να "παγώσει".


Μαλακά μπισκότα γεμιστά με πραλίνα φουντουκιού


Υλικά :

* 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 110 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
* 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
* 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
* 3 αυγά (1 ολόκληρο και 2 κρόκους)
* 125 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού (merenda, nutella κλπ)
* Λαδόκολλα

Εκτέλεση:

Βάζετε την πραλίνα στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες για να σφίξει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να "αφρατέψουν", προσθέτετε τα αυγά (1 ολόκληρο και 2 κρόκους). Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα βάζετε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.
Παίρνετε με το κουτάλι μια ποσότητα ζύμης και την ανοίγετε με τα δάχτυλα, στο κέντρο προσθέτετε μισό κουταλάκι πραλίνα, πιέζετε τις άκρες να κλείσουν καλά και πλάθετε απαλά να γίνει μια μπαλίτσα, ύστερα πατάτε απαλά με τις δύο παλάμες σας ώστε να γίνει σαν δίσκος το μπισκότο.
Βάζετε τα μπισκότα σε ταψί που έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα ελαφρά βουτυρωμένη ή σε φύλλο σιλικόνης, αφήνετε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν.
Ψήνετε για 12' περίπου και ύστερα τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.


Μπισκότα με γεύση λεμόνι και λευκή σοκολάτα


Υλικά:

* 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
* 1/4 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο 
* 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
* 1/4 κ.γ. αλάτι 
* 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη 
* 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού 
* 135 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 
(Εγώ έχω χρησιμοποιήσει το Lurpak, 
μπορείτε να βάλετε όμως και άλλη μάρκα)
* 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού 
* 1 κρόκο αυγού 
* 2 βανίλιες σε σκόνη
* 100 γραμμάτια λευκή σοκολάτα (πρέπει να είναι στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον)

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Κοσκινίζετε όλο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι.
Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να "αφρατέψουν", 
βάζετε και τον κρόκο του αυγού.
Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. 
Τέλος προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες 
και το αλάτι και ανακατεύετε καλά. 
Κάνετε τη ζύμη σας μια μπαλίτσα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες.
Ύστερα ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος περίπου 0,50 εκατοστά 
σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια 
και την κόβετε στα σχέδια που θέλετε σε πάχος περίπου 0,50 εκατοστά.
Τοποθετείτε τα μπισκότα σας μέσα στο ταψί αφού έχετε βάλει το φύλλο σιλικόνης ή την ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνετε για 20' περίπου να ψηθούν στους 160 βαθμούς, μέχρι να δείτε να ροδίζουν οι άκρες ελαφρά.
Μόλις ψηθούν τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
Τρίβετε στον τρίφτη τη σοκολάτα και πασπαλίζετε τα μπισκότα.

****

Καλή και γλυκιά όρεξη 
και περιμένω τα σχόλια σας όταν κάνετε τις συνταγές!




Υ.Γ. Δείτε εδώ τις προτάσεις μας για δώρα Χριστουγέννων: 

Petit and Sweet (Κοσμήματα με μινιατούρες)

Θήκες Καπνού

Μενταγιόν

Σκουλαρίκια

Γούρια 2014

Σκουλαρίκια

Κάδρα 

Petit and Sweet (Κοσμήματα με μινιατούρες)



Read Us to your Language!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...